Ändrade öppettider
Klämdagsöppet 8-12 fredag 11 maj Torsdagen den 10 maj är det Kristi himmelsfärds dag. Det är en röd dag i almanackan och då är det stängt hos kontaktcenter och i stadshusentrén. Fredagen den 11 maj ä...
Västerås ska vara en trygg och säker stad som invånarna känner stolthet över. Därför arbetar vi brottsförebyggande och trygghetsskapande på flera olika sätt. Vi ger även stöd till den som blivit utsatt för brott.
Brottsofferjouren i Västerås är en ideell organisation som ger kostnadsfri rådgivning och stöd till den som blivit utsatt för eller varit vittne till ett brott. Förutom att ge samtalsstöd och råd kan de hjälpa till i kontakter med myndigheter och hjälpa dig i samband med en rättegång. All kontakt med jouren är kostnadsfri och sekretesskyddad.
Telefonnummer till brottsofferjouren:
Du kan också läsa mer på Brottsofferjourens egen webbplats.
Värna Västerås är en permanent funktion inom stadsledningskontoret som samverkar mellan staden och polismyndigheten. Värna Västerås främsta uppgift är att göra det svårt att begå brott, genom att öka risken för upptäckt, reducera lönsamheten av brott och försvåra bortförklaringar.
Det finns 255 kontaktombud för grannsamverkan runt om i våra bostadsområden, och intresset är stort. Arbetet hålls ihop av nätverket grannsamverkan. Deltagare i nätverket är:
Föreningen Samverkan mot brott har tagit fram utbildningsfilmer om grannsamverkan på svenska, arabiska, engelska och somaliska.
Fyra gånger per år informerar vi om grannsamverkan till intresserade boendeföreningar. Om ni sedan vill gå vidare får ni en utbildning i grannsamverkan. Dessutom bjuder vi regelbundet in ombuden till kompetens- och erfarenhetsutbyte.
Västerås stad samarbetar med Polisen och polisens volontärer för att öka känslan av trygghet och förebygga brott. Polisens volontärer är en frivillig, oavlönad verksamhet som är en länk mellan Polisen och allmänheten. Volontärerna genomför olika uppdrag, såsom brottsförebyggande information vid affärer, uppsökande kontakter, kampanjer mot langning av alkohol till minderåriga och nattvandringar.
För att bli polisvolontär måste du vara minst 18 år och du bör vara vidsynt, tolerant, stresstålig, ärlig och serviceinriktad. Du bör också ha ett sunt levnadssätt med god rättsuppfattning.
Först går du på ett informationsmöte. Tycker du att det låter intressant, så lämnar du en skriftlig ansökan. Därefter kallas du till en intervju. Om vi bedömer att du är lämplig, så får du gå en utbildning på tre tillfällen.
Vill du veta mer om polisens volontärer kan du kontakta Christer Öhrlund, kommunpolis, på 010-567 58 38.
Känner du oro för att någon i din närhet håller på att radikaliseras? Då kan du ringa till något som kallas Orostelefonen. Där kan du få tips och råd. Numret är 020-100 200. Orostelefonen finns också som chatt.
Våldsbejakande extremism är ett allvarligt samhällsproblem som måste förebyggas och motverkas. Förhoppning är att en nationell stödtelefon/ -orostelefon kan ge närstående till dem som dras till våldsbejakande extremistiska grupper någon att vända sig till för att prata ut om sin oro. Telefonen fyller också ett viktigt syfte genom att informera den som ringer om vilket stöd som finns att få i kommunen där man bor.
I Västerås stad är det Per-Olof Rask som arbetar med frågor liknande denna. Per-Olofs kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.