Visa sökformulär

Brottsförebyggande arbete

Västerås ska vara en trygg och säker stad som invånarna känner stolthet över. Därför arbetar vi brottsförebyggande och trygghetsskapande på flera olika sätt. Vi ger även stöd till den som blivit utsatt för brott.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren i Västerås är en ideell organisation som ger kostnadsfri rådgivning och stöd till den som blivit utsatt för eller varit vittne till ett brott. Förutom att ge samtalsstöd och råd kan de hjälpa till i kontakter med myndigheter och hjälpa dig i samband med en rättegång. All kontakt med jouren är kostnadsfri och sekretesskyddad.

Telefonnummer till brottsofferjouren:

 • 021-41 32 60 för vuxna.
 • 010-567 63 25 för unga under 20 år.

Du kan också läsa mer på Brottsofferjourens egen webbplats.länk till annan webbplats     

Värna Västerås – vårt brottsförebyggande råd

Värna Västerås är en permanent funktion inom stadsledningskontoret som samverkar mellan staden och polismyndigheten.  Värna Västerås främsta uppgift är att göra det svårt att begå brott, genom att öka risken för upptäckt, reducera lönsamheten av brott och försvåra bortförklaringar.

På bilden ser du en affisch med texten Grannsamverkan.

Grannsamverkan

Det finns 255 kontaktombud för grannsamverkan runt om i våra bostadsområden, och intresset är stort. Arbetet hålls ihop av nätverket grannsamverkan. Deltagare i nätverket är:

 • - Värna Västerås
 • - Hyresgästföreningen
 • - Rikshem
 • - MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning)
 • - VVCO (Västerås Villors Centralorganisation)
 • - Tillbergakommittén
 • - Polisen
 • - Bostads AB Mimer
 • - Bovista
 • - Föreningen Kyrkbacken

Föreningen Samverkan mot brott har tagit fram utbildningsfilmer om grannsamverkan på svenska, arabiska, engelska och somaliska.

Se filmer om grannsamverkan.länk till annan webbplats

Starta grannsamverkan i din boendeförening

Fyra gånger per år informerar vi om grannsamverkan till intresserade boendeföreningar. Om ni sedan vill gå vidare får ni en utbildning i grannsamverkan. Dessutom bjuder vi regelbundet in ombuden till kompetens- och erfarenhetsutbyte.

Polisvolontärer

Västerås stad samarbetar med Polisen och polisens volontärer för att öka känslan av trygghet och förebygga brott. Polisens volontärer är en frivillig, oavlönad verksamhet som är en länk mellan Polisen och allmänheten. Volontärerna genomför olika uppdrag, såsom brottsförebyggande information vid affärer, uppsökande kontakter, kampanjer mot langning av alkohol till minderåriga och nattvandringar.

Vill du bli volontär?

För att bli polisvolontär måste du vara minst 18 år och du bör vara vidsynt, tolerant, stresstålig, ärlig och serviceinriktad. Du bör också ha ett sunt levnadssätt med god rättsuppfattning.

Först går du på ett informationsmöte. Tycker du att det låter intressant, så lämnar du en skriftlig ansökan. Därefter kallas du till en intervju. Om vi bedömer att du är lämplig, så får du gå en utbildning på tre tillfällen.

Vill du veta mer om polisens volontärer kan du kontakta Christer Öhrlund, kommunpolis, på 010-567 58 38. 

Projekt som ska motverka bilmålvakter

Nu ska Västerås stad forsla bort felparkerade och även brända bilar snabbare. Bilarna kommer att placeras i en lokal som Västerås stad hyr. Ägaren kommer att få en chans att hämta ut sitt fordon om parkeringsskulden betalas.

Vi vill med det här bidra till att i samverkan med Polismyndigheten bekämpa systemet med så kallade bilmålvakter och andra brott som ofta kan kopplas till det systemet. Vi ser det här som ett led i vårt gemensamma arbete med att öka tryggheten i våra bostadsområden. Försöket startar den 15 maj och ska pågå till september i år. Under projekttiden bjuder vi in försäkringsbolagen till att samverkan. En utvärdering görs i september och därefter tas ett beslut om en eventuell fortsättning.

Systemet med så kallade bilmålvakter går ut på att personer som inte har några tillgångar skrivs som ägare på bilar för att undkomma parkeringsböter. Kommuner har sedan tre år tillbaka rätt att flytta och omhänderta fordon som har obetalda felparkeringsavgifter över 5000 kronor.

Orostelefonen

Känner du oro för att någon i din närhet håller på att radikaliseras? Då kan du ringa till något som kallas Orostelefonen. Där kan du få tips och råd. Numret är 020-100 200. Orostelefonen finns också som chatt.

 • Orostelefonen vänder sig till barn, unga och vuxna som känner en oro kring att någon i deras närhet håller på att radikaliseras.
 • Den som ringer till Orostelefonen ska få tips och råd om vad man kan göra om ens anhöriga dras till en våldsbejakande extremistisk rörelse.
 • Genom Orostelefonen kan man också bli satt i kontakt med personer som arbetar med dessa frågor i den kommun där man bor. Telefonen är öppen vardagar klockan 09.00 - 12:00 och 13:00 - 16.00 samt måndagar, onsdagar och fredagar 18.00-22.00. Telefonen bemannas av samtalsstödjare som behärskar flera språk.
 • Samtalen är anonyma och syns inte på telefonräkningen. Telefonen har under perioden november 2015 till augusti 2016 tagit emot i genomsnitt 2,3 samtal per dag och samtalen är ofta mellan 30 och 60 minuter långa.
 • Du kan också nå Orostelefonen genom deras chatt klockan 18-22 måndagar, onsdagar och fredagar. Precis som vid samtal till Orostelefonen är den som chattar helt anonym. Till chatten www.raddabarnen.se/oroschattenlänk till annan webbplats.
 • Det är Rädda barnen som ansvarar för Orostelefonen.

Våldsbejakande extremism är ett allvarligt samhällsproblem som måste förebyggas och motverkas. Förhoppning är att en nationell stödtelefon/ -orostelefon kan ge närstående till dem som dras till våldsbejakande extremistiska grupper någon att vända sig till för att prata ut om sin oro. Telefonen fyller också ett viktigt syfte genom att informera den som ringer om vilket stöd som finns att få i kommunen där man bor.

I Västerås stad är det Per-Olof Rask som arbetar med frågor liknande denna. Per-Olofs kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Kontakta oss

Per-Olof Rask

Koordinator

Stadsledningskontoret

021-392535

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Måndag den 3 december testas VMA-signalen

  På måndag den 3 december klockan 15.00 testas signalen för viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Det är bara ett test och du behöver inte göra någonting.

 • Ljusmanifestation för de som har gått bort på grund av droger

  Kom till Sigmatorget torsdag den 1 november klockan 17.00-17.30! Tillsammans minns vi de som har gått bort på grund av droger. Den som vill tar med marschall eller ljus att tända. Det blir också tal, musik och viktigast av allt - gemenskap.

 • Välkommen till vår mötesplats för unga föräldrar

  Om du var 22 år eller yngre när du fick barn är du välkommen till oss på Skallbergets familjecentrum/öppna förskola på tisdagar kl 13–16. Här har du möjlighet att träffa andra unga föräldrar och knyta nya kontakter och/eller ”bara vara”. Välkomna önskar Carina, Lena och Yvonne! 

Hjälpte informationen på denna sida dig?