Visa sökformulär

Familjedaghem, pedagogisk omsorg

Så här gör du

Så söker du plats

Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg (familjedaghem) och allmän förskola. Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.

Läs mer om att ansöka och säga upp plats härlänk till annan webbplats

Bra länkar

Familjedaghem, pedagogisk omsorg i Västerås

Familjedaghem i bokstavsordning.

Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas familjedaghemmen i en lista.

 • Utförare: Kommunal, Enskild
 • Område: Till exempel Bjurhovda, Bäckby, Hökåsen, Irsta, Skälby, Skultuna, Tillberga, Viksäng, Önsta Gryta
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om familjedaghem, pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg (familjedaghem) erbjuds i stället för förskola eller fritidshem om vårdnadshavare önskar det och vänder sig till barn i samma åldrar (1-12 år). Pedagogisk omsorg kan till exempel vara att barn tas emot i personalens eget hem (traditionellt familjedaghem) eller olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan även bedrivas i en särskild lokal.

Läs mer om pedagogisk omsorg på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

För vem

Vad gäller?

Alla barn från ett års ålder ska erbjudas förskola eller pedagogisk omsorg (familjedaghem) från det datum som behov finns. Det är bara kommunala utförare som måste erbjuda en plats inom fyra månader. Du måste ansöka minst fyra månader i förväg.

Barn till arbetssökande och föräldralediga

Barn som har förälder som är arbetssökande, har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 20 timmar per vecka. Barn som har en förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 15 timmar per vecka. Hur tiden ska fördelas bestäms av förskolan, i dialog med föräldrarna, utifrån vad som är bästa pedagogiska kvalitet för barnen.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den enskilda verksamheten drivs av enskilda firmor.

Pedagogisk omsorg (familjedaghem) är ingen skolform. Den styrs inte av läroplaner och har ingen undervisning eller utbildning. Pedagogisk omsorg styrs av skollagen (främst kapitel 25). Det finns inga krav på högskoleutbildad personal.

Läs mer i skollagen, kapitel 25, på Sveriges Riksdags webbplatslänk till annan webbplats

Barn i lekhus

Frågor och synpunkter

Om du har frågor om en specifik pedagogisk omsorg (familjedaghem) kontaktar du verksamheten. Om du har andra frågor, till exempel hur du väljer pedagogisk omsorg, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar förskolenämnden för förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i förskolan/pedagogisk omsorg/öppna förskolan.

Om du tycker att pedagogisk omsorg (familjedaghemmet) har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att ditt barn inte får hjälp och stöd i pedagogisk omsorg eller att ditt barn blir retad utan att personalen gör någonting åt det, pratar du först med pedagogisk omsorg. Du vänder dig till:

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 07.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

 • Sista dagen att ansöka om kulturstipendium

  Fler än 800 personer har fått Västerås kulturstipendium. Kulturstipendiet kan sökas inom följande områden: Scenkonst (musik, teater, dans), Bild (konst, film, foto), Kulturarv/vetenskap, Litteratur ...

Nytt i Västerås

 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2018

  Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildning, studieresa eller liknande.

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

  Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 14 december klockan 11 tillkännages vinnarna av Pedagogiska priset 2018 i stadshuset. Vinnarna meddel...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?