Mellis blir gratis på fritidsklubben

Klubben är öppen för barn som går årskurs 4 fram till årskurs 6. Att vara på klubben kostar ingenting och varje familj väljer själv när och hur ofta barnet ska vara med. Hittills har de som vill ha mellanmål fått betala för det. Från och med augusti 2024 kommer mellanmål att serveras utan kostnad för alla som är på klubben.

En person som brer smör på en bit rostat bröd.

Nämnden för idrott, fritid och förebyggande bedriver 13 fritidsklubbar för barn i årskurs 4–6 via kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och Tillberga Grannskapsservice. Skultunas fritidsklubb drivs av kommundelsförvaltningen och är därför inte inräknad.

Fritidsklubbsverksamhet har bedrivits i Västerås sedan 1985 med olika inriktningar, avgifter och öppettider. Verksamheten är viktig då den är en del i stadens satsning på meningsfull fritid för barn. Under senare år har medarbetarna observerat att det finns barn som utifrån ekonomiska begränsningar inte tar del av verksamheten.

Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen har gjort en omvärldsbevakning kring hur fritidsklubbar bedrivs i övriga Sverige samt gjort en barnrättslig reflektion.

Mot bakgrund av detta har nämnden för idrott, fritid och förebyggande beslutat att deltagande i fritidsklubbsverksamhet inklusive mellanmål kommer att vara avgiftsfritt från och med augusti 2024.

Nya öppettider för fritidsklubben på lov

Nämnden har även beslutat att öppettider under lov för fritidsklubbsverksamheten kommer att vara klockan 13.00–17.00 från och med augusti 2024. Tidigare har det varit 10.00–17.00 inklusive lunch. Öppettiderna blir nu desamma på lov som under skoldagar vilket innebär att fritidsklubben inte har lunchservering på loven.

Med lov avses sportlov, påsklov, sommarlov under juni och från andra veckan i augusti samt höstlov. Under jullovet och under juli och första veckan i augusti är alla fritidsklubbar stängda.

Barn i behov av barnomsorg kan ta del av fritidshem som finns för barn från förskoleklass till och med årskurs 6. Fritidshemmen är mer geografiskt utbyggda i staden jämfört med fritidsklubbarna.

Mer information om fritidshem

Berörda vårdnadshavare får information

Vårdnadshavare till barn i årskurs 4–5 som redan deltar i fritidsklubbsverksamhet kommer att få informationsblad hem via sina barn i verksamheten, samt information via fritidsklubbarnas sociala medier.

Fritidsklubbar i Västerås

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den