K‑märkta hus och byggnadsvård
Äger du en byggnad med kulturvärden eller bor du i ett k‑märkt område? Kanske ligger din byggnad i ett kulturmiljöområde? Här hittar du information om vad du behöver tänka på och vad som gäller om du vill bygga, renovera eller vårda en byggnad.
Om kulturmiljöer och byggnader med kulturvärden
Kulturmiljön är de spår i vår omgivning som människan har skapat och som därigenom berättar om människors liv. Det är inte bara unika byggnader eller miljöer utan kan också vara allt ifrån bebyggelse och trädgårdar till odlingslandskap, stigar eller gatlysen. Kulturmiljöer bidrar till att skapa en variation i landskapet och i stadsmiljön. De kan också berätta om historiska händelser från hundratals eller till och med tusentals år tillbaka eller något som hände för bara 30 år sedan.
Kulturmiljöer är en viktig resurs att ta hand om och att vårda för framtiden. De gamla miljöerna ger oss skönhet, äkthet och trivsel. Att vårda och ta hand om det vi redan har är också klimatsmart eftersom det kräver stora resurser både i energi och material att bygga nytt.
Om begreppet k‑märkt
Vi brukar i dagligt tal säga att en byggnad eller ett område som har kulturmiljövärden är k‑märkta. Begreppet har ingen juridisk mening utan är ett samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd som finns för att bevara bebyggelse och kulturmiljöer med kulturvärden. På den här sidan använder vi därför begreppet k‑märkt.
För dig som fastighetsägare är det viktigt att veta om din byggnad är k‑märkt, eller om den är en del av ett område som är k‑märkt. Då kan särskilda regler gälla som kan påverka vad och hur du får bygga och renovera. Det kan till exempel ställas högre krav på att ombyggnationen ska anpassas till både byggnadens och områdets karaktär.
Inför en ombyggnation är det viktigt att ta reda på om dit hus är k-märkt eller ligger i ett k-märkt område. Det kan du göra på två sätt
- fråga vårt Kontaktcenter om vad som gäller för just din fastighet.
- titta i våra kulturmiljöunderlag som visar vilka områden och byggnader som är utpekade som särskilt kulturhistoriskt värdefulla, det vill säga i dagligt tal "k‑märkta".
Om din byggnad är k‑märkt
Om du bor i ett k‑märkt område eller hus kan det krävas bygglov för åtgärder där det i normala fall inte behövs, till exempel ett attefallshus eller solpaneler. Om en byggnad är särskilt värdefull ska de kulturhistoriska värdena skyddas.
Även när du ska renovera en k‑märkt byggnad krävs oftast en anmälan till kommunen. Du anmäler renoveringen och fyller i en kontrollplan där du beskriver vad du vill renovera och hur arbetet ska genomföras. I vår A till Ö-lista hittar du olika åtgärder och byggprojekt. Där ser du hur du ska göra för att söka bygglov eller göra anmälan.
Hör av dig till Kontaktcenter om du behöver hjälp eller för att få veta vad som gäller för dig.
I rapporterna för underlagen kan du se om just din fastighet finns utpekad som särskilt värdefull (i dagligt tal ”k-märkt"). Det kan vara bra att känna till när du förvaltar din fastighet eller om du planerar för att göra ändringar.
Du kan också läsa om olika stadsdelars, orters och byggnaders historia och om de karakteristiska drag som finns i olika tidsperioders arkitektur och stadsplanering.
Underlaget är uppdelat i sju olika rapporter. Vissa rapporter gäller flera områden.
Ett tips är att tidigt skaffa kunskap om den byggnad du äger och hitta lösningar som är varsamma mot byggnaden.
Ta reda på och lär dig om din byggnad och dess historia. Byggnadens tidsepok, alltså när den är byggd, kan ge vägledning om hur den ska skötas för att byggnaden ska behålla sitt värde. I detaljplanen för området kan det också finnas viktig information att läsa.
Här kan du få råd och stöd
Om du är osäker på hur du ska ta hand om din byggnad kan du ta hjälp av en antikvarie. Du kan vända dig till en privat antikvarie, en som arbetar på Västmanlands läns museum eller till vår egen antikvarie. Det finns också sakkunniga på kulturvärden hos till exempel Sveriges forskningsinstitut. Hör gärna av dig till Kontaktcenter för att få tag på äldre ritningar och annat material som kan vara till nytta.
Tänk på det här om du har en k‑märkt byggnad
För att en byggnad ska kunna bibehålla sin karaktär, sina tekniska egenskaper och sitt ekonomiska värde behöver det förvaltas och hållas i ett vårdat skick.
Bevara gammalt hantverk
Många äldre hus är byggda med hög hantverksmässighet, i material av bra kvalitet och med en omsorg i utförande och detaljer. Det kan därför vara bra att tänka efter innan du utför en åtgärd. Exempelvis kan äldre fönster vara utförda i gediget kärnvirke som, om de underhålls på rätt sätt, håller många år till. Äldre fönster har också en detaljeringsnivå i sitt utförande och material som kan vara svårt att efterlikna i modernt utförande.
Områden har olika karaktär
Även hela områdets karaktär är viktigt att tänka på i en kulturmiljö. Om du till exempel bor i ett enhetligt villaområde som byggdes under en och samma period och med samma arkitektur, är det viktigt att du tar hänsyn till områdets karaktär om du ska bygga om eller renovera. Karaktären kan till exempel innebära att alla hus har samma taklutning och takmaterial eller att färgsättningen följer en viss färgskala. Det är då inte lämpligt att byta ut fasadmaterial eller färger eftersom den enhetliga och tidstypiska känslan istället blir brokig och förlorar sin karaktär.
Vad som ger byggnaden dess karaktär eller tidstypiska stil är:
- byggnadsmaterialet
- hur taket är utformat
- färgsättningen
- formen
- fönstersättningen och materialet
- byggnadens samspel med omgivningen.
Genom historien har olika arkitekturstilar varit moderna. De olika stilarna har både präglat husen, stadsplaneringsidealen, modet och inredningen. Vi brukar prata om tidstypisk arkitektur. Olika arkitekturstilar är i dag mer populära än andra. Smaken ändras över tid och antagligen kommer det som många tycker är fult i dag att bli populärt i framtiden. Vad vi än tycker om husen från de olika epokerna är all tidstypisk arkitektur väl värda att vårda. Tillsammans ger de oss en förståelse för hur staden blivit till och berikar vår omgivning genom att ge variation, orienterbarhet och stolthet.
I Västerås har vi många tidstypiska stadsdelar som byggts under olika perioder. Om du trycker på plus-knappen i högerkanten kan du läsa mer om bland annat flera hundra år gamla kvarter på Kyrkbacken, bilfria gårdar på Önsta Gryta och 1950-talshuset Krumeluren på Hammarby.
Länkar till information om byggnadsvård
Lista med länkar till olika företag och organisationer som jobbar med byggnadsvård.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.seKarin Nordström
Stadsantikvarie på kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen
Telefon 021-39 23 66
karin.ulrika.nordstrom@vasteras.se