Tillgänglighet

SM-veckan i Västerås ska vara ett evenemang som är inkluderande, jämställt och jämlikt. Så här arbetar vi med tillgänglighet inför och under SM-veckan i Västerås.

Alla arrangörer ska se över möjligheter till bra platser för personer som har rörelsenedsättning. På alla tävlingsplatser som har läktare finns separata platser avsedda för rullstolsburna.

För alla idrotter vid Mälaren (Färjkajen, Lögarängen och orienteringen i Vasaparken) finns ljudanläggningar med hörslinga. Hörslingemottagare finns att låna i vår Infopoint vid Färjkajen.

Aktiviteter och tävlingar på SM-veckan är gratis att besöka. Några idrotter kommer dock att ta entré till sina tävlingar: För att se tävlingarna på motorstadion behöver du köpa biljett. Detsamma gäller de bästa platserna på artistisk gymnastik och dans, dock finns det ett begränsat antal gratisplatser på respektive tävling. Du som vill finalen i bouldering på plats behöver köpa biljett. Det kommer också att vara möjligt att se den via Svenska Klätterförbundets Youtubekanal. Delar av finalen kan också komma att visas via storbildsskärm på Mötesplatsen i Lögarängsområdet.

Biljettinformation till SM i rallysprint och crosscart

Biljetter till SM i trampolin, hopprep och artistisk gymnastik

Biljetter till SM-finalen i bouldering

Vi uppmuntrar besökare till att gå, cykla, rulla eller använda kollektivtrafik till arenorna. Många av tävlingarna genomförs vid Mälaren, på gång- och cykelavstånd från buss- och tågstationen i Västerås City. De arenor som ligger utanför centrum nås enklast med cykel eller kollektivtrafik.

All kollektivtrafik i Västerås är kontantfri. Tänk på att du bara kan betala för en person åt gången om du köper biljett i VL:s app, eller om du blippar ditt betalkort.

Så reser du med VL, kollektivtrafik, under SM-veckan

Så påverkas busstrafiken av SM-veckan

Färdtjänst

Avlämnings- och upphämtningsplats för färdtjänst till tävlingsplatserna vid Mälaren sker bäst vid Preemmacken.

Avlämnings- och upphämtningsplats för färdtjänst till övriga arenor är arenans adress:

Rocklunda: Västerås Arena, Mälarenergi Arena, Bellevue

Klättercentret Stenby

Motorstadion, klubbhuset

Tortuna Golfbana

Vid Mälaren

Det finns parkeringsytor längs hela Lögarängsområdet och vid Centralstationen på båda sidor om järnvägen.

De parkeringmöjligheter som brukar finnas vid Färjkajen samt vid Preemmacken kommer att vara kraftigt begränsade. Var uppmärksam på skyltar och information om eventuella avgifter.

Särskilt utmärkta parkeringsplatser för rörelsehindrade kommer att finnas vid Mälarkrogen, Lögarängsvägen 5.

Parkeringskarta, observera att vissa parkeringsplatser kan vara avspärrade under SM-veckan

Vid övriga arenor

Det finns parkeringsytor samt parkeringsplatser för rörelsehindrade utanför alla arenor. Var uppmärksam på skyltar och information om eventuella avgifter.

För dig som besöker motorstadion kommer det att finnas en separat parkering varifrån det går transportbuss till och från motorstadion.

Kommunens parkeringshus

Vid köp av ett 5-dagarstillstånd för 280 kronor under perioden 26–30 juni kommer 5-dagarstillståndet att vara giltigt i alla de fyra kommunala parkeringshusen: Dockan, Däcket, Högne och Oxen. Med samma biljett kan du parkera i vilket av de fyra parkeringshusen du vill under denna period. När evenemanget är slut och om du fortfarande har dagar kvar att utnyttja, så kommer tillståndet att gå över till att vara giltigt i det p-hus du har köpt tillståndet i.

OBS! detta erbjudande gäller endast 5-dagarstillståndet.

Adresser till kommunens parkeringshus:

 • Dockan, Öster Mälarstrand, Poseidongatan 1, 723 58 Västerås
 • Däcket, Öster Mälarstrand, Bäckahästgatan 3, 723 56 Västerås
 • Högne, Lilla Nygatan 2, 722 14 Västerås
 • Oxen, Oxbacken centrum. Hammarbygatan 3

Parkeringskarta och mer information om de kommunala parkeringshusen

Köp parkeringsbiljett till de kommunala parkeringshusen här

Övriga parkeringshus i Västerås city

Det finns även andra parkeringshus i Västerås city, som drivs av andra aktörer.

Igor, Vasagatan 25 (fri parkering på söndagar)

Park, Västra Ringvägen 14

P-hus Östermalm, Port-Anders gata 6

Punkt, Munkgatan 4

Skrapan, Timmermansgatan 5

För dig med husbil

Det finns ställplatser för husbil vid wakeboardarenan.

Boka husbilsplats

Vi avser att påverka framkomligheten i så liten utsträckning som möjligt. När det gäller trafikavspärrningar så är det nere vid Färjkajen som det kommer att spärras av delar av onsdag, fredag och lördag. Vägar som kommer att påverkas är Sjöhagsvägen, Hamngatan och Kungsängsgatan.

Här hittar du samlad information om avstängningar under SM-veckan.

Boende i tävlingsområdet

Boende på Mälargatan, Packhusgatan och Magasinsgatan kommer även under trafikavstängningarna att ha åtkomst till sina respektive infartsvägar från Kungsängsgatan.

Båtägare med båtplats vid Lögarängen

Som båtägare kommer du att ha rätt att ta dig till din båt, det finns möljighet att parkera vid grusplanen. Det kommer att finnas en bevakad bom för att hindra obehörig trafik på Lögarängsvägen.

Sjösättningsrampen kommer inte att vara tillgänglig under vecka 26. Under SM-veckan hänvisar vi till annan plats.

Vid utfart med båt ber vi dig att vara uppmärksam och ta hänsyn till de aktiva tävlingsområdena.

Badsugna

Strandbadet vid Lögarängen kommer att vara tävlingsplats för flera olika idrotter under hela SM-veckan, onsdag till söndag. Det kommer att vara möjligt att bada alla dagar utom lördag klockan 10–12. Det kommer att vara begränsade möjligheter att nyttja gräsytorna under fredag, lördag och söndag. Det finns det gott om spännande tävlingar att titta på och andra aktiviteter i närområdet.

Intill Lögarängsområdet finns också Lögarängsbadet med bassänger såväl inomhus som utomhus, inklusive tillgänglighetsanpassad vattenrutschkana.

Bad i Västerås

Lögarängens utomhusbad

Det kommer att finnas torrtoaletter utställda intill de olika tävlingsområdena.

Handikapptoaletter kommer att finnas:

 • På alla inomhusarenor.
 • Vid Färjkajen hela veckan – nyckel hämtas i vår Infopoint vid Färjkajen.
 • I Vasaparken i samband med orienteringen på lördagen och söndagen.
 • I korsningen Stora Gatan och Slottsgatan finns en av Västerås handikappanpassade toaletter i nära anslutning till festivalområdet. Denna toalett är utrustad med automatisk rengöring vid varje besök, övervakningssystem och funktionslarm.
 • Från Fiskartorget vid Mimerscenen finns handikapptoaletter inne i stadshuset (stängt på söndagen).

Offentliga toaletter i Västerås

Det finns gott om restauranger i centrala Västerås och i anslutning till flera av arenorna. På Lögarängsområdet kommer det, för att komplettera ordinarie utbud även att finnas foodtrucks. Torsdag–lördag pågår även Västerås Cityfestival med foodtrucks av olika slag i centrala Västerås.

Ät god mat i Västerås, länk till Visit Västerås

Dricksvatten

På plats under veckan kommer det att finnas vattenstationer. Ta med din egen vattenflaska!

Alla som arbetar under evenemanget ska ha kunskap om den tillgänglighet som finns på evenemangsområdet samt ha deltagit i de värdskapsutbildningar som SM-veckan erbjuder.

Vi har en Infopoint vid Färjkajen. Vi kommer att ha värdar på plats i området.

Trygghetsnumret

Västerås stad har tagit fram trygghetsnumret 021-39 39 00. Numret är bemannat av Västerås stad onsdag och söndag 10–19, torsdag–lördag 10–02 under SM-veckan och Västerås Cityfestival.

Om du som besökare känner dig otrygg eller upplever en situation eller miljö som osäker kan du ringa trygghetsnumret 021-39 39 00. Andra exempel när du kan ringa in är:

 • Vid driftstörningar, nedskräpningar och skador.
 • Vid risk för olyckor.

OBS! Ring alltid 112 vid pågående brott eller risk för skador på liv, hälsa, miljö eller egendom. Trygghetsnumret ersätter inte 112.

Skyltar

Att besökare och deltagare hittar nödvändig information under evenemanget är en viktig faktor för ett lyckat evenemang. Vi jobbar med skyltar för att det ska vara enkelt att hitta överallt. Vid Färjkajen kommer det att finnas en Infopoint dit du är välkommen om du har några frågor.

Appen SM-veckan

Alla tider och platser för tävlingar och kringarrangemang hittar du i appen SM-veckan som du enklast laddar ner till din smarta telefon via någon av länkarna nedan.

För Android: Play

För Iphone: Appstore

Webbplatserna

SM-veckan/vasteras

Riksidrottsförbundets webbplats där all information om idrotterna och resultaten finns.

vasteras.se/smveckan

Västerås stads egen sida med lokal information.

För översättning av informationen om SM-veckan på den här webbplatsen hänvisar vi till de översättningstjänster som finns för webbläsare.