Visa sökformulär

Öster Mälarstrand

Vid Mälarens strand i Västerås bygger vi för att möta framtidens behov av nya bostäder. Öster Mälarstrand har under de senaste årtiondena förvandlats från ett industriområde till ett härligt område med närhet till Mälaren, staden och vacker natur. Här ligger Poesiparken, Lasse Färnlövs plats, Notuddsparken, Kokpunkten, Kokplattan och många andra platser som ligger västeråsarna varmt om hjärtat. Hela stadsdelen genomsyras av tanken om hållbarhet, såväl ekologisk som social.

Foto: Michael Perlmutter

Det här händer på Öster Mälarstrand

Resultatet från enkäten visar att boende på Öster Mälarstrand trivs

Hösten 2020 skickade vi ut en enkät till 651 boende på Öster Mälarstrand för att få veta hur ni trivs med ert område och er bostad. Vi fick in många svar på enkäten och flera boende på Öster Mälarstrand kom också till den invånardialog som vi hade på plats i september. Nu har vi sammanställt alla svar och det visar sig att de flesta trivs riktigt bra. Tack till alla er som tog er tid att medverka!

Här kan du läsa sammanställningen av enkäten i pdf Pdf, 1.2 MB.

Här kan du läsa sammanställningen av dialogen i pdf Pdf, 304.1 kB.

Västeråsguide med ljudvandring på Öster Mälarstrand

Ljudvandring om Öster Mälarstrand

Västerås stads första ljudvandring handlar om Öster Mälarstrand.
Poesipark, äventyrsbad, moderna hus, rekreation och folkliv. Öster Mälarstrand är verkligen något helt annat idag än det var när tankarna om att bygga bostäder föddes för 30 år sedan. Nu släpper vi en ljudvandring där vi berättar hur Öster Mälarstrand har gått från att vara ett slutet industriområde till att bli en livfull modern stadsdel. En historia om hur en stad växer och utvecklas.

Ladda ner den helt nya appen Västeråsguide till din telefon från App store eller Google play.


Västeråsguide med ljudvandring på Öster Mälarstrand

Pop-up-park på Öster Mälarstrand

Välkommen till kvarteret Sjöormen och till lite skönt häng, avstressande uteträning eller rafflande boulematcher. Var med och ge platsen liv, i väntan på byggstart. Du hittar parken om du följer Ägirgatan in i Parkstaden.

Vi har använt byggmaterial från området och gett sakerna en
ny möjlighet, med nya funktioner. Med blommor och grönska
fyller vi på med slingrande växtkraft.

Så passa på – en vacker dag drar bygget igång och då är den
lilla parken ett minne blott. Låt den bli ett magiskt minne!

Den nyöppnade bryggan kokplattan.

Öster Mälarstrand växer bit för bit

Det var redan under 1990-talet som den första etappen började byggas i tallbacken närmast Framnäs. Därefter satte bygget igång av dp 1221, som stod klart år 2005.

Kvartersstaden detaljplan 1 och 2 

Kvartersstaden är den mest centrala delen av Öster Mälarstrand med Mälaren framför sig och Mälarparken bakom sig.

Öster Mälarstrand detaljplan 1, dp 1645

Öster Mälarstrand detaljplan 2, dp 1718

Kajstaden detaljplan 3

Kajstaden började byggas 2018 och är den första av de två detaljplanerna precis intill vattnet och bryggorna nära Steam hotell och actionbadet Kokpunkten. Kvarteren är stadslika i grunden, men skapade för att släppa in ljus och ge bostäderna så mycket utsikt mot Mälaren som möjligt. Arkitekttanken har varit tydlig när det gäller den öppna känslan, tryggheten och närheten till vattnet. Kvarteren utgår från platsens unika läge vid den gamla industrimiljön och Notuddsparken. I Kajstaden hittar vi också flera exempel på hållbart byggande, bland annat Sveriges högsta trähus.

Längs med kajen kommer ett fint promenadstråk att växa fram med sittplatser och uteserveringar. I hörnet mot det gamla ångkraftverket har ett stort trädäck byggts – Kokplattan.

Genom Kajstaden kommer ett lummigt parkstråk, Ägirparken att byggas längs med Ägirgatan. I slutet av Ägirgatan finns ett trivsamt torg – Siréntorget.

Öster Mälarstrand detaljplan 3, dp 1797

Parkstaden detaljplan 4

Parkstaden ligger direkt granne med Kajstaden - inbäddad mellan parkstråket och Notuddsparken. Husen ramas in av öppna gårdar och parkstråk, med klara siktlinjer ut mot vatten och natur. På utvalda platser i stadsdelen placeras högre hus som fungerar som noder i området tillsammans med det gamla kraftverket.

I Västerås Översiktsplan 2026 är ambitionen att etapp 4 på Öster Mälarstrand ska bli Västerås första hållbara teknik‐ och miljöstadsdel. Det finns flera exempel på unika klimatsmarta lösningar i bostäderna i Parkstaden.

I Parkstaden byggs en förskola, ett äldreboende och ett parkeringshus.

Öster Mälarstrand detaljplan 4, dp 1842

Mälarängen detaljplan 5

Området gränsar nästan helt till den nya bebyggelsen som växer fram på Öster Mälarstrand. I öster möter området Björnövägen och en del av Mälarparken. Området har under många år varit plats för bland annat stora lagerlokaler och båtuppställningsplatser. Bostads AB Mimer äger den större delen av området.

Mimer planerar att bygga cirka 1500 bostäder mellan 6 och 16 våningar höga. Ett underjordiskt garage med 900 platser och en förskola med fyra avdelningar finns också med i planerna. Byggstarten var under 2019 och kommer troligen att pågå i 6-8 år.

Öster Mälarstrand detaljplan 5, dp 1843

Illustrationsplan för Öster Mälarstrand där detaljplan 3, 4 och 5 är sammansatta till en helhet.

Skoltomten

På området som kallas skoltomten bygger Västerås stad Mälarparksskolan. Skolan kommer att ha plats för 560 elever, från förskoleklass till årskurs 6. Intill skolan byggs också 82 hyresrätter som ska stå klara sommaren 2020, en strövstig och en aktivitetsplan.

Detaljplan för del av Västerås 1:128, dp 1876

Upptäck Öster Mälarstrand i 3D - klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. Kartan uppdateras löpande. Tänk på att använda en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.

3d bild över östra Mälarstrand

Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet. 

Det här har vi redan gjort!

Skola och förskola

Förskolan Triton öppnade i januari 2018 och har plats för 72 barn fördelat på fyra avdelningar.

Torg och parker

Hela den vackra Mälarstranden präglas av bryggorna och de sjönära grönytorna som ger stadsdelen dess karaktär. Dit letar sig många västeråsare för att motionera och för att fylla sina sinnen med vackra vyer och frisk sjöluft. På sommaren lockar sol och bad och på vintern när isen lagt sig på Mälaren kan du enkelt ta dig ut på en skridskotur på den plogade banan. Från Öster Mälarstrand går banan ut mot Östra Holmen och vidare ut till Björnöbron.

Lasse Färnlöfs plats med sittplatser och en Mälarinspirerad lekplats ligger i hjärtat av Öster Mälarstrand, kringgärdat av caféer och restauranger i anslutning till strandpromenaden. Parken är uppkallad efter jazzmusikern och västeråsaren Lasse Färnlöf som bland annat är känd för att ha skrivit Att angöra en brygga.

Kapellparken ligger i anslutning till Lasse Färnlövs plats. Där har staden anlagt en trivsam park med fontän och rabatter där du kan slå dig ned på någon av de många sitt- och liggplatserna och titta ut över Mälaren.

Poesiparken byggdes 2016 och är en lekplats som har hämtat inspiration från västeråsaren och nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi och insektsintresse. Här kan du bland annat leka i ett hus fyllt av poesi, åka linbana, rutschkana och tåg. Allt under uppsikt av stora insekter, fåglar, svampar och växter.

Notuddsparken är en liten bevarad oas som staden gjort mer tillgänglig genom att anlägga gångstigar och spänger. Längst ut på Notudden ligger en ceremoniplats med sittplatser i en halvcirkel. Detta ska vara en plats för vigsel, meditation och samling.

Mälarparken är en så kallad stadsdelsskog med många trevliga gång- och löpspår. I Mälarparken ligger Himlabacken som på vintern är en populär backe för pulkaåkning dag som kväll eftersom backen är belyst.

Vi bygger för social hållbarhet

Vi vill att Västerås ska vara  en ort som för en lång tid framöver skapar jämlika förutsättningar och en stark tillit. På Öster Mälarstrand arbetar vi med den sociala hållbarheten på många sätt, bland annat genom att skapa förutsättningar för att rummen mellan husen blir levande mötesplatser för boende och besökare. För att få veta mer om det arbetet kan du se en intervju med Ulf Edvardsson, Västerås stads projektledare för Öster Mälarstrand, som SVT gjorde i januari 2019.

Sociala platser ska utveckla Västerås - intervju med Ulf Edvardsson, SVT Nyheter Västmanland Länk till annan webbplats. 

Bra länkar

Bra länkar

Mer information om Öster Mälarstrand

Östermälarstrand.se Länk till annan webbplats.

Parkeringsplatser

För att se till att det finns parkeringsplatser i området, både för boende och besökare, har Västerås stad byggt parkeringshuset Däcket som öppnades i slutet av juli 2018. På vasteras.se kan du läsa mer om parkeringshuset.

Parkera i Västerås

Sveriges största småbåtshamn

Sveriges största småbåtshamn heter Mälarparken och ligger på Öster Mälarstrand. Småbåtshamnen, som är ett viktigt nav i området, utvecklas löpande för att kunna ta emot fler båtar och för att skapa fina miljöer för boende och besökare.

Om du är intresserad av att hyra en båtplats är du välkommen att kontakta Västerås stad för information om lediga platser osv. På vasteras.se kan du läsa mer.

Båtliv och hamnar

Kollektivtrafik

Till Öster Mälarstrand går buss 2 som stannar längs med Björnövägen med 10-minuterstrafik åt båda håll. I augusti 2018 började även busslinje 11 trafikera längs Öster Mälarstrands allé. Mer information om tidtabeller hittar du på VL:s webbsida.

VL Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Hitta hit