Fågelskådningens dag
Välkommen att skåda fågel i vårvädret tillsammans med personal från Naturskolan Asköviken och Västmanlands Ornitologiska Förening. Under förmiddagen arrangeras guidningar för olika grupper.
Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg (familjedaghem). Räkna bort skoltiden när du anger behov av timmar i fritidshem. Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.
Fritidsverksamhet erbjuds som fritidshem, pedagogisk omsorg (familjedaghem) eller öppen fritidsverksamhet för den tid av dagen som barnet inte går i skolan.
Fritidshem finns för barn från förskoleklass till och med årskurs 6. Fritidshemmet är ofta integrerat med skolans personal, lokaler och verksamhet.
Det finns lovverksamhet som är öppen även för barn som inte är inskrivna i fritidshem, men har ett behov av pedagogisk verksamhet under lov.
Blankett för ansökan om lovverksamhet
Blankett för ansökan om lovverksamhet
Pedagogisk omsorg (familjedaghem) är en verksamhet där barn tas emot i personalens eget hem i stället för att gå på fritidshem. Avgiften är densamma.
Fritidsverksamhet erbjuds till barn vars föräldrar arbetar eller studerar samt till barn som har ett eget behov av den.
Kommunens fritidshem har normalt öppet vardagar klockan 6.30-18.00. För de familjer som har särskilda skäl har vi utökad verksamhet från klockan 6.00 till klockan 19.30. Arbetsgivarintyg lämnas på begäran till fritidshemmet. Efter klockan 19.30 finns det nattverksamhet. Fyra dagar per år stänger fritidshemmen för planering, utvärdering och kompetensutveckling.
Från och med höstterminen det år barnet fyller 13 år kan vårdnadshavare ansöka om korttidstillsyn enligt LSS, som betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barnet kan då få rätt till plats i fritidshem efter ordinarie skoltid och under lov.
Läs mer om korttidstillsyn och hur du ansöker här
Barn som går i förskoleklass som har förälder som är arbetssökande eller föräldraledig har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 10 timmar per vecka. Barn till föräldralediga är lediga på skollov.
Barn som går i årskurs 1-3 som har förälder som är arbetssökande har rätt till verksamhet på skoldagar upp till sex timmar i veckan efter skoltid. Barn till föräldralediga har inte rätt till fritidshem/pedagogisk omsorg (familjedaghem).
Barn som går i årskurs 4-6 som har en förälder som är arbetssökande eller föräldraledig har inte rätt till fritidshem/pedagogisk omsorg (familjedaghem). När du börjar i årskurs 4 i grundskolan erbjuds du istället öppen fritidsverksamhet eller fritidsklubb som det också kallas. Här får du hjälp med läxor, deltar i fritidsaktiviteter och umgås.
Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående verksamheten drivs av bolag, stiftelser eller kooperativ.
Den första delen av läroplanen för grundskolan gäller också för fritidshemmen. Läroplanens andra del gäller för fritidshemmen i tillämpliga delar.
Västerås stads barn- och ungdomsprogram utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmet ska vara känt i stadens verksamheter och genomsyra allt arbete som berör barn och unga.
Läs mer om barn- och ungdomsprogrammet här
Om du har frågor om en specifik fritidsverksamhet kontaktar du den. Om du har andra frågor, till exempel om hur du väljer verksamhet eller hur många timmar du kan få, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar grundskolenämnden för fritidsverksamhet och fritidsgårdsverksamhet. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i fritidsverksamheten.
Om du tycker att fritidshemmet/pedagogisk omsorg (familjedaghemmet) har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att ditt barn inte får hjälp och stöd i fritidshemmet/pedagogisk omsorg eller att ditt barn blir retad utan att personalen gör någonting åt det, pratar du först med fritidshemmet/pedagogisk omsorg. Du vänder dig till:
Skolans rektor eller enhetschef
Verksamhetschefen för grundskolan
Annan myndighet. På Skolinspektionens webbplats får du vägledning