Visa sökformulär

Seniorguider

Inom Västerås stad finns tre seniorguider. Vi vill komma i kontakt med dig som är 65 år och äldre och som bor i eget boende utan andra stödinsatser från kommunen.

Vi vill underlätta för dig som är  – eller snart blir – senior att hitta det stöd och den service som just du behöver i det stora utbud som kommun, region och övriga samhället erbjuder. Till oss seniorguider kan du vända dig med alla frågor och funderingar om livet som senior i Västerås. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning.

Bli seniorsmart

Här är några områden där vi har mängder med råd och tips att ge:

 • Friskvård, kost och motion
 • Stöd och service inom kommun och region
 • Bostadsfrågor
 • Säkerhet – till exempel brandskydd, förebygga fallolyckor och brott mot äldre
tre kvinnor som arbetar som Västerås stads seniorguider

Agneta Nyström, Jessica Leijon Hjelm och Linda Bodin är Västerås stads seniorguider.

Vi kommer till dig!

Vi kommer gärna hem till dig på en tid som passar dig. Då kan vi i lugn och ro prata igenom just dina behov och förutsättningar. Om du hellre vill det så ses vi på en annan plats. Vi ordnar också seniorgrupper där vi träffas vid fyra tillfällen och samtalar kring olika teman som rör livet som senior. Det alternativet kanske passar dig som tycker att det är givande att träffa andra seniorer och utbyta erfarenheter? Vi startar grupper regelbundet. Anmäl dig redan idag!

En temaföreläsning i din förening

Om du är med i en förening eller organisation så kommer vi gärna och föreläser kostnadsfritt kring ovanstående ämnen. Självklart anpassar vi föreläsningen utifrån gruppens önskemål och behov.

Kontakt

Telefon: du når oss säkrast via Västerås stads Kontaktcenter på telefon 021-39 27 25
e-post:  seniorguide@vasteras.se
Postadress: Västerås stad, Seniorguide, Herrgärdets servicehus, Knutsgatan 2D, 722 14 Västerås

Vill du få vårt digitala nyhetsbrev?

Varje månad gör vi ett nyhetsbrev med information och aktuella tips för dig som är 65 år eller äldre. Vi skickar det till dig via e-post.

Vill du prenumerera på månadsbrevet så klickar du här.länk till annan webbplats

Länk till det senaste månadsbrevetlänk till annan webbplats

Här kommer Seniorguidernas bästa länktips

Säkerhet

Polisen informerar om hur du som är äldre kan skydda dig mot brott. Tips och råd om hur du förebygger stöld i din bostad, stöd utomhus, bedrägerier och vad du gör om du drabbas av brott.

Länk till polisens information om hur du som är äldre skyddar dig mot brottlänk till annan webbplats

Skydda dig mot brand! På webbplatsen DinSäkerhet.se finns massor av bra information om vad du kan göra för att minska risken för brand i ditt hem. Här finns också information om vad du ska göra om olyckan ändå är framme. DinSäkerhet.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB.

Länk till samlad information om hur du skyddar dig mot brandlänk till annan webbplats

Aktiviteter

Det finns stora möjligheter att hålla sig aktiv. Runtom i Västerås alla stadsdelar finns mötesplatser för äldre. På många mötesplatser serveras lunch och varje månad ordnas mängder av aktiviteter. Vad sägs om att prova boule, lyssna på musik eller vara med på frågesport? Mötesplatserna är en perfekt plats för dig som vill träffa nya vänner och hålla dig aktiv. Hitta en mötesplats nära dig via länken och läs deras månadsprogram.

Länk till karta över Västerås stads alla mötesplatser för äldre

Det finns många bevis för att motion och fysisk träning har stor betydelse både för att förebygga och behandla vissa sjukdomar. Motion kan förbättra ditt psykiska välmående, eftersom alla organ i kroppen som berörs av våra stressreaktioner påverkas när vi rör på oss.

Länk till 1177.se där du som senior kan läsa mer om hur du håller dig i formlänk till annan webbplats


Bostad

Har du behov av bostadsanpassning? Det finns möjlighet att söka bostadsanpassningsbidrag från Västerås stad. Det kan gälla borttagning av trösklar, bredda dörröppningar och liknande. Följ länken för mer information om hur du ansöker och kontaktuppgifter för dig som vill ställa frågor.

Länk till informationssida om bostadsanpassningsbidrag

På pensionsmyndighetens webbplats kan du läsa mer om vem som har rätt till bostadstillägg och hur du ansöker.

Länk till pensionsmyndighetens information om bostadstillägglänk till annan webbplats

Hälsa

Hitta ditt sätt att äta gott och nyttigt. Livsmedelsverket har samlat information, råd och tips som hjälper dig att lyckas med förändrade matvanor. Du kan göra snabbtestet Matvanekollen och hitta nya recept.

Länk till Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Fallolyckor är tyvärr väldigt vanliga. I Socialstyrelsens broschyr Balansera mera hittar du 8 enkla vanor för att undvika fall och 8 enkla tips för att minska risken för att falla. Det här är viktig läsning. Varje år ramlar cirka 70 000 människor så illa att de behöver uppsöka akutvård.

Länk till Socialstyrelsens broschyr Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen länk till annan webbplats

Vill du göra en livsstilsförändring men behöver lite hjälp? Då kan Hälsocenter Västerås vara precis det du behöver. Hälsocenter drivs av Region Västmanland och stödet som erbjuds är kostnadsfritt. Det finns möjlighet till enskilda samtal och gruppverksamheter beroende på vad som passar dig bäst.

Länk till Hälsocenter i Västeråslänk till annan webbplats

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa. Det är viktigt att du söker hjälp om du mår psykiskt dåligt eller har en anhörig som gör det. Du kan få hjälp och stöd av landstinget och kommunen.

Länk till informationssida om psykisk ohälsa

Om du känner att du inte blivit bra bemött eller fått rätt vård kan du klaga men hur gör du och vart vänder du dig? På webbplatsen 1177 informerar Region Västmanland om de rättigheter du har som patient och hur du gör en anmälan.

Länk till 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Dags för lövsopning

  Hösten är här och det betyder att det faller massor av löv på gator, gång- och cykelbanor. De närmaste veckorna sopas löven upp i den årliga lövsopningen. 

 • Bjurhovdagaraget öppet

  Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

 • Tyck till om nya hundrastgårdar

  Var med och påverka var hundrastgårdar ska byggas i framtiden. Fram till den 20 december kan du lämna synpunkter på förslaget till handlingsplan för hundrastgårdar.

Hjälpte informationen på denna sida dig?