Nämnden för idrott, fritid och förebyggande sammanträder
Med anledning av Coronapandemin utgår allmänhetens frågestund vid detta sammanträde.
På den här sidan kan du läsa om hur du gör för att söka plats i en grundskola eller byta skola. Det finns även information om vad som gäller om du är nyinflyttad eller vill söka plats på en skola i en annan kommun.
Kom ihåg att söka plats i fritidshem för ditt barn i e-tjänsten för förskola och fritidshem. Du gör det efter att du fått besked om plats på en skola. Du behöver även ansöka om plats om du har bytt skola.
E-tjänst för förskola och fritidshem
Ditt barn kan ha rätt till skolskjuts mellan hem och skola. Skriv in din adress i kartan på sidan Skolskjuts för att se vilka skolor som finns i ditt skolskjutsområde.
Karta, ansökan och information om skolskjuts
Du loggar in i e-tjänsten med BankID eller Mobilt BankID som du får av din bank.
Om du är nyinflyttad och vill söka plats på en kommunal grundskola för ditt barn använder du e-tjänsten för grundskola. Om ansökan gäller ny skolplats under våren skickar du in den redan nu. Om du vill söka skola på grund flytt inför hösten 2022, ska du ansöka om plats från och med mitten av april 2022.
Vill du göra en ansökan innan ni har flyttat till Västerås behöver du bifoga en kvittens på att Skatteverket har godkänt flyttanmälan tillsammans med ansökan.
Om du har frågor vänder du dig till Kontaktcenter, 021-39 00 00, knappval 2.
Om du vill söka plats på en fristående skola, kontaktar du aktuell skola för att få reda på hur du gör för att söka plats där.
Är du nyinflyttad till Sverige och har barn mellan 6-16 år? Ska ditt barn börja i svensk skola för första gången? Då behöver du söka plats i en skola åt ditt barn. Ditt barn har rätt att gå i skola även om barnet inte har ett fullständigt personnummer.
På mottagningsenhet Origo får du:
Det finns möjlighet att byta till kommunal grundskola fyra gånger under året, en gång inför terminsstart och en gång under pågående termin. Ansök om plats i e-tjänsten för grundskola. När det finns plats för ditt barn på någon av de skolor du önskat, kommer ditt barn att få plats på den nya skolan. När ditt barn får plats på en ny skola upphör platsen på den tidigare skolan. Det gäller även om du tackar ja till plats på en fristående skola.
Om ditt barn får plats skickar vi meddelande till dig i e-tjänsten för grundskola. Om ditt barn inte får plats sparar vi din ansökan. Den är giltig under läsåret 2021-2022.
Om du vill byta skola för ditt barn på grund av att ni ska flytta inom kommunen ansöker du om plats i e-tjänsten för grundskola. Du behöver skicka in en kvittens till Västerås stad på att Skatteverket har godkänt er flyttanmälan för att den nya adressen ska bli giltig.
Om du inte har fått önskad plats under läsåret behöver du skicka in en ny ansökan. Vänd dig till Kontaktcenter om du vill ha hjälp att ta bort din ansökan.
Om du vill söka plats på en fristående skola, kontaktar du aktuell skola för att få reda på hur du gör för att söka plats där.
Om du vill byta skola för ditt barn gör du det i e-tjänsten för grundskola.
Mellan 11-29 april 2022 kan du ansöka om byte till kommunal skola för ditt barn, inför höstterminen 2022. Om ditt barn får plats på den skola du önskat kommer du att få meddelande i mitten av maj.
Ansökningar inskickade mellan 11 april-29 juli hanteras i början av augusti. Om ditt barn får plats på den skola du önskat kommer du att få meddelande i mitten av augusti.
När ditt barn fått plats på den skola du önskat meddelar vi dig i e-tjänsten för grundskola. Ditt barn börjar på sin nya skola från och med 16 augusti 2022.
Elever som är folkbokförda i en annan kommun har rätt till plats i kommunal förskoleklass och grundskola om det finns särskilda skäl. Elever som är folkbokförda i Västerås kommun kan söka plats i en annan kommuns verksamheter.
Möjlighet att ha plats i annan kommun
Om du inte är nöjd med det beslut om placering i skola som du får från kommunen kan du överklaga beslutet genom så kallad laglighetsprövning. Vid en laglighetsprövning kan Förvaltningsrätten bara avgöra om beslutet ska gälla eller upphävas. Förvaltningsrätten kan alltså inte ändra ett beslut.
Överklaga ett allmänt kommunalt beslut
Om du har frågor om hur du önskar skola vänder du dig till Kontaktcenter, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Du har möjlighet att önska tre skolor för ditt barn. I första hand placeras barnet utifrån ditt önskemål. Om du bara anger en skola och ditt barn inte får plats där kommer ditt barn erbjudas plats på en annan skola nära hemmet. Genom att önska tre skolor ökar chansen att få plats på någon skola som du önskat. Om det är många som önskar samma skola och årskurs och alla inte kan få plats, använder Västerås kommunala skolor principen relativ närhet.
Information om principen relativ närhet
Alla vårdnadshavare som önskar ska få plats för sitt barn på en skola nära hemmet. Det betyder inte att ditt barn är garanterad en plats på den skola som ligger närmast hemmet.
Om du inte har en skola i din närhet så finns det alltid en skola i kommunen där ditt barn är garanterad en plats. Skriv in din adress i kartan på sidan Skolskjuts för att se vilka skolor som finns i ditt skolskjutsområde.
Varje grundskola har möjlighet att profilera sig, eller ha olika inriktningar, till exempel Montessori, engelska klasser eller kultur- och idrottsklasser.
Vi hjälper dig med frågor om:
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
E-post: kontaktcenter@vasteras.se - Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2