Gäddeholm
I vacker och sjönära natur, 15 kilometer öster om Västerås centrum, ligger Gäddeholm. Platsen har under århundraden förknippats med Gäddeholms herrgård men är nu också ett växande bostadsområde. Gäddeholm präglas av en trivsam och varierad miljö med småstadskänsla där det är enkelt och tryggt att ta sig fram till fots eller med cykel.
En växande stadsdel i Västerås
Behovet av nya bostäder i Västerås är stort och därför planerar staden för att på sikt bygga totalt 5 000 bostäder på Gäddeholm.
Gäddeholm byggs ut i flera är etapp 1, Herrgårdsängen och etapp 2, Malmen är färdigställda. Arbetet med etapp 3 på Fredriksdal pågår för fullt och snart är även etapp 4, Malmbacken i gång
Allt eftersom bostäder byggs och människor flyttar till Gäddeholm kommer också service såsom skolor, idrottshall, idrottsplats, kommunikationer och butiker att byggas ut.
När vi fortsätter att bygga ut Gäddeholm är det under förutsättning att vi bevarar det gamla jordbrukslandskapet som är ett så kallat kulturreservat. Det behöver också finnas gott om plats för Gäddeholms gård som är en av Sveriges största ekologiska mjölkgårdar.
Tankar och planer för herrgården
Under de senaste åren har vi restaurerat Gäddeholms herrgård. För de tankar och planer som finns för stadsdelen utanför Västerås ser vi just nu över möjligheterna att skapa nya verksamheter i herrgårdsområdet.
Gäddeholm, som är ett av landets största kulturreservat, har stora möjligheter att bli ett av Västerås främsta destinationer för besökare och invånare – alltifrån gårdsmuseum till bageri och bryggeri.
”Just nu tänker vi på hur byggnaderna med sina anor och historia kan bli ändamålsenliga lokaler för verksamheter”, säger Mathias Hollaus, projekt vid Västerås stad. ”Vi ser ett stort intresse för Gäddeholm, framför allt inom de bostadsprojekt vi genomför, och hoppas att herrgården med omnejd kan tas i bruk redan under 2025”, fortsätter han.
Vägen framåt
Nu börjar vi entreprenadarbetet i Malmbacken och beräknar att vara klar om cirka två år. När vi är klara med vägen påbörjar vi arbetet vidare mot Frösåker.
Vägen till Malmbacken
Snart påbörjar vi entreprenaden av etapp 4. Avverkningen av skog är klar och till hösten påbörjar arbetet med att bygga vägar, vatten och avlopp med mera. Arbetet med infrastrukturen pågår under cirka två år. När Malmbacken är klar fortsätter vi arbetet med att koppla samman Gäddeholm med Frösåker.
Etapp 4, Malmbacken
Malmbacken ligger i de sydöstra delarna av Gäddeholm.
Det här planeras i Malmbacken:
- Utveckling av cirka 300-350 bostäder i form av småskalig bebyggelse med vikt på småhus och radhus.
- Två förskolor med plats för cirka 140 barn vardera.
- En ny gruppbostad.
- En lekplats i områdets centrala del
- Möjlighet till utveckling av MTB-spår.
- Bostäderna anpassas till befintlig natur för att bevara ytor för rekreation.
I planen ryms även en yta för handel eller restaurang. Planen visar även hur en förlängning av Gäddeholmsvägen kan byggas genom området samt en utbyggnad av kvartersgator.
Planen har varit på samråd och granskning, och blev antagen i december 2023. Det betyder arbetet arbetet med byggnationerna kan börja.
Malmbacken i 3D
Staden har tagit fram en 3D-karta över Malmbacken, där du kan se den planerade bebyggelsen och hur den ligger i relation till tidigare byggda hus.
I länken nedanför når du en karta där du får mer information om olika platser i området.
Tänk på att använda en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.
Det här planeras i Fredriksdal
- Gäddeholms bostadsutbud breddas. Planförslaget omfattar en byggnation av 350-450 bostäder, varav cirka 60 flerfamiljshus och cirka 170 radhus och villor samt 1 gruppbostad.
- Vi bygger en ny skolbyggnad och förskola för att möta det ökade behovet av platser.
- Gäddeholm får ett litet centrum med möjligheter med möjlighet till ett mindre antal butiker.
- De nya bostäderna kommer att byggas på naturmark, framför allt skog, men höga naturvärden bevaras och görs mer tillgänglig
Senaste nytt om Fredriksdal
Schakt sparar miljö och miljoner
Exploateringsprojekt av den omfattning som Västerås stad just nu genomför i Fredriksdal medför ofta stora kostnader och ha en stor påverkan på klimatet.
I Fredrikdals fall är scenariot omvänt: minskade kostnader och minskad klimatpåverkan. Här bygger Västerås stad för 450 bostäder, Västerås största grundskola, förskola, idrottsplats, torg, aktivitetspark med mera. För att sänka kostnaden för hanteringen av schaktmassor under bygget, och för att få ner mängden av utsläpp av växthusgaser har projektet hittat nya arbetssätt för att jobba så lokalt som möjligt.
-Att arbeta lokalt med schaktmassorna handlar om att inte köra bort massorna utan återanvända dem till annat ändamål. På detta sätt har vi sparat närapå 30 miljoner kronor och dragit in på 300 ton växthusgaser, säger Mathias Hollaus, projektchef Västerås stad.
Den här typen av exploateringsprojekt medför annars stora kostnader med miljöpåverkan:
-Vi har mål kopplat till miljö och klimat där man delar in arbetet i två delar: att genomföra olika typer av åtgärder som minskar utsläppen och Identifiera och genomföra anpassningar till de klimatförändringar vi redan märker av idag och de som inte kan förändra i framtiden.
Till 2030 ska de samlade utsläppen av växthusgaser i Västerås ha minskat med 80 procent per invånare jämfört med 1990.
Fredriksdal i 3D
Staden har tagit fram en 3D-karta över Fredriksdal, där du kan se den planerade bebyggelsen och hur den ligger i relation till tidigare byggda hus.
I länken nedanför når du en karta där du får mer information om olika platser i området.
Tänk på att använda en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.
Etapp 2, Malmen
Etapp 2 ligger öster om etapp I och angränsar i nordväst till kulturreservatet Gäddeholm. Här har det byggts cirka 250 nya bostäder i form av både villor, radhus och flerfamiljshus. Malmen är mer kuperat än Herrgårdsängen, vilket ger det nya området en annan karaktär med fler naturtomter.
Precis som Herrgårdsängen ligger fokus på att bygga energismarta hus som anpassar sig efter naturens variationer. Byggstart var våren 2017 och arbetet med att bygga husen pågår.
Hösten 2019 invigdes Gäddeholmsskolan med årskurs 1-3 och Malmens förskola med 4 förskolegrupper.
Etapp 1, Herrgårdsängen
Herrgårdsängen är den första etappen som stod klar 2008 med cirka 149 bostäder, främst villor men även några radhus. Inom ramen för Västerås stads arbete med en energi- och miljöplan (2007) utsågs Herrgårdsängen till ett pilotområde för lågenergihusbyggande. Det har gjort Herrgårdsängen till ett av Sveriges största bostadsområden för småhus klassade som lågenergihus.
På Herrgårdsängen finns det en förskola sedan sommaren 2015
Lågenergihus med fina resultat vid utvärdering
Västerås stad har gjort en utvärdering av husen på Herrgårdsängen ur energisynpunkt och det visar sig i den att resultaten ser mycket fina ut. Här kan du ta del av en utvärdering gjord av Västerås stad.
Brevlåda och prenumeration
Har du frågor om arbetet med Fredriksdal eller andra stadsutvecklingsprojekt i Gäddeholm? Hör gärna av dig till oss på gaddeholm@vasteras.se
Är du intresserad av utvecklingen av Gäddeholm och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan för senaste nyheterma!
Felix Blomstergren
Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 32 56
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se