Visa sökformulär

Sommarjobb

Du som är ung kan på olika sätt få hjälp från Västerås stad att få arbete. Staden erbjuder, tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen, olika lösningar och insatser. Olika aktörer inom Västerås stad och Västerås näringsliv samarbetar för att öka möjligheterna för att du som ung ska få ett meningsfullt jobb och kunna försörja dig själv.

Feriepraktik för dig som studerar på gymnasiet och är skriven i Västerås kommun

Hur går ansökan till?

Ansökningstiden för 2022 är 31 januari-13 februari.

I mars/april kommer besked om du erbjuds feriepraktik eller inte. Så kolla din mail och även skräpposten.

Ansök om Feriepraktik Länk till annan webbplats.

Vad jobbar man med?

Du kommer ha din anställning i Västerås stad, oavsett viken arbetsplats du jobbar på. Vanliga arbetsområden inom staden är, barnomsorg, vård, fastighetsskötsel och kök. På grund av
Covid-19 kommer vi enbart erbjuda arbete till ungdomar som fyllt 18 år inom barnomsorg samt vård och omsorg.

När jobbar man om man får ett jobb?

Det finns två perioder, du väljer vilken när du söker.

 • Period 1: vecka 25-28, 20 juni-17 juli
 • Period 2: vecka 29-32, 18 juli-14 augusti

Vem kan söka?

Du som är skriven i Västerås kommun och studerar på gymnasiet kan söka feriepraktik inom Västerås stad.

Vad tjänar man?

Lönen är 86 kronor per timme plus 12 procent i semesterersättning. Du jobbar max 100 timmar totalt.

Få lönen insatt på ditt bankkonto

För att få din lön insatt på ditt bankkonto behöver du ansluta ditt kontonummer till Swedbank. Det gör du genom att anmäla ditt konto till deras kontoregister.

Du legitimerar dig med din e-legitimation.

Du anger Västerås stad som arbetsgivare.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister Länk till annan webbplats.

Mer information

Fler frågor och svar finns nedan. Om du har andra frågor, mejla till oss: feriepraktik@vasteras.se

Är alla sökanden garanterade feriepraktik?
Västerås kan anställa 700 ungdomar i år, men det är många fler som brukar söka. Det innebär att vi tyvärr inte kan garantera feriepraktik. Du som tidigare inte har haft feriepraktik genom kommunen är prioriterad. Ju mer flexibel du är med vilka veckor du kan arbeta och ju fler önskemål du anger desto större chans att du får jobb.

Vad menas med "annan fil" i ansökningsformuläret?
Där ska ditt personliga brev bifogas.

Hur vet jag att ni har mottagit min ansökan?
Du får alltid ett bekräftelsemejl till din e-post när du har registrerat din ansökan. Har du inte fått något bekräftelsemejl kontakta feriepraktik@vasteras.se

Jag har inte hört något om min ansökan? Vad gör jag?

 1. Kolla din skräppost
 2. Kolla så du meddelat rätt e-postadress
 3. Kontakta oss via e-post på feriepraktik@vasteras.se

Kan jag byta arbetsplats eller tidsperiod?
Nej, man kan inte byta arbetsplats eller period.

Måste jag ha utdrag från belastningsregistret?

Ja, om du ska jobba inom barnomsorgen behöver du ett utdrag ur belastningsregistret. Skaffa ett utdrag i god tid om du har ansökt om en plats där det behövs. Det kan ta tid att få utdraget och du kan bli nekad platsen om du inte har med dig utdrag från belastningsregistret första dagen.

Hur skaffar jag utdrag ur belastningsregistret?
Det kan du göra på Polisens webbplats. Begär utdrag ur belastningsregistret på polisen.se Länk till annan webbplats.

Hur gör jag för att få lönen till mitt konto?
Utbetalning av lön från Västerås stad sker via Swedbank. För att säkerställa att utbetalningarna kommer till rätt konto, oavsett bank, ska anmälan göras till Swedbank. Du anger Västerås stad som arbetsgivare. Har du redan en kontoanslutning i Swedbanks kontoregister sedan tidigare behöver du inte göra en ny anslutning.

För personer som är 16-17 år kan kontoanmälan göras via Swedbanks kontor, ta med målsman och giltig legitimation.

För personer över 18 år kan kontoanmälan göras via Swedbanks hemsida. Anmäl konto till Swedbanks kontoregister Länk till annan webbplats.

Finns inte e-legitimation för identifikation, tar det ungefär en vecka innan uppgifterna finns i bankens register. Banken läser personnumret från lönefilen och utbetalar till anslutet bankkonto. Finns inget konto anslutet till personnumret skapas en utbetalningsavi, som skickas till den adress som är inlagd i lönesystemet. Därför är det viktigt att ringa till löneavdelningen på telefonnummer 021-39 28 00 och uppdatera till rätt adress. Swedbank kan lösa in avin till konto i valfri bank. Giltig ID-handling krävs. På utbetalningskortet kan anges vilket konto man i fortsättningen vill ha pengarna insatta på. Avin kan också inlösas i vissa affärer och andra banker enligt information på avin.

Får jag lönebesked?
För att få lönebesked, anmäl dig på Swedbanks webbplats. Anmälan edokument på swedbank.se Länk till annan webbplats.

Hur lång arbetsdag har jag?
Grunden är 4,5 timmars arbetstid per dag. På enstaka arbetsplatser kan man arbeta åtta timmar.

Hur fungerar det med raster?
Du har rätt till en halvtimmes lunchrast om du har arbetat 4,5 timmar. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Lunchrasten ligger utanför arbetstid och är obetald.

Vad får man i lön?
Lönen är 86 kronor per timme och 12 procent semesterersättning. Jobbar du enligt schema på helg eller kväll så får du ett tillägg.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om min lön?
Du kan maila eller ringa till löneavdelningen, 021-39 28 00 eller loner@vasteras.se

När betalas lönen ut?
Lönen betalas ut samma månad efter utfört arbete, 27 juli och 26 augusti, förutsatt att din närvaroblankett kommer in direkt efter avslutad feriepraktikperiod. Om du jobbar i juni får du lön i juli.

Arbetstiden ska rapporteras in på en enda rapport, även om arbetstiden sträcker sig över två månader. Närvaroblankett ska lämnas in till handledaren med påskrift av dig och din handledare som skickar in den till löneavdelningen, loner@vasteras.se

Hur jobbar jag på midsommarafton?
Om du jobbar på schema och jobbar på midsommarafton räknas det som en helgdag och du kommer då att få tillägg på lönen. Övriga är lediga på midsommarafton.

Måste jag betala skatt?
Om du kommer att tjäna mindre än 20 431 kr under 2022 behöver du inte betala någon skatt, förutsatt att du är bosatt i Sverige hela året. I ditt erbjudandebrev får du med en skatteintygsblankett som du fyller i och lämnar in till oss på Ingenjörs Bååths gata 47, Ingång T6, våning D. Hämta intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag på skatteverket.se Länk till annan webbplats.

Om du kommer att tjäna 20 431 kr eller mer, men inte jobbar hela året, kan du ansöka om jämkning via Skatteverket. Ansök om jämkning på skatteverket.se Länk till annan webbplats.

Fyll i blanketten och lämna in den till Skatteverket. Svaret från Skatteverket ska lämnas in till oss på Ingenjörs Bååths gata 47, ingång T6, våning D. Lämnar du inget intyg till oss så dras 30 procent skatt från lönen.

Vad gäller kring sjuklön?
Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad har du rätt till sjuklön endast om du påbörjat anställningen och därefter varit anställd 14 kalenderdagar i följd. Dag då du varit frånvarande utan giltigt skäl medräknas inte. Karensdag innebär att man inte får ersättning den första sjukdagen.

När du söker feriepraktik ska du lämna önskemål om vilket område du helst vill arbeta inom. Tänk på att det inte finns några garantier för att du får jobba inom ditt önskade område.

Vård
Du jobbar på äldreboende, servicehem eller liknande. Exempel på arbetsuppgifter är att promenera med de boende, läsa för dem och spela spel tillsammans. Du hjälper också personalen med städ, disk och matservering.

Barnomsorg
Du jobbar på förskola, fritidshem, fritidsklubb eller liknande. Du deltar i arbetet med barnen och i andra uppgifter som städning och dukning. Utearbete förekommer.

Fastighetsskötsel och trädgård
Du jobbar med vaktmästeri, verkstadsarbete, städ, målning och/eller parkskötsel. Exempel på arbetsuppgifter är renovering på skolor och trädgårdsarbete med bland annat ogräsrensning.

Kök
Du arbetar i kök på äldreboende.

Turism och kultur
Platser du kan arbeta på är café, bibliotek, butik, badplats och liknande.

Gatuartist
Du jobbar med att utföra utomhusturné på äldreboenden och utomhus pop-up-spelningar i city och i stadsdelar. Spela, sjunga och dansa - framföra ett inövat program som arbetas fram tillsammans med handledare och gruppen.

Allégro för dig som går ut gymnasiet och inte vet vad du ska göra i höst

Hur går ansökan till?

Ansökningstiden för Allégro är 31 januari-13 februari.

Ansök om plats på Allégro Länk till annan webbplats.

Vad jobbar man med?

Allégro är ett lite annorlunda sommarjobb. Det är till för dig som vill ha vägledning och stöd i funderingarna över ditt framtida yrkesliv. Du kommer att få information och kunskap kring arbetsmarknad och studier. Detta för att du själv ska komma fram till vad du vill göra och hur du ska ta dig dit.

Du kommer att få jobba enskilt men även få möjlighet att utbyta erfarenheter med andra i grupp. Anställningen innebär en del hemarbete och gemensamma studiebesök.

Under 5 dagar får du möjlighet att själv besöka en arbetsplats (arbetsplatsen ordnar du själv). Syftet med arbetsplatsbesöket är att försöka ta reda på så mycket som möjligt om ett eller flera yrken som intresserar dig.

När jobbar man om man får ett jobb?

Period: 13 juni-5 juli

Vem kan söka?

Du som är skriven i Västerås kommun och slutar gymnasiet 2022 kan söka Allégro.

Vad tjänar man?

Lönen är 86 kronor per timme plus 12 procent i semesterersättning. Du jobbar max 100 timmar totalt.

Få lönen insatt på ditt bankkonto

För att få din lön insatt på ditt bankkonto behöver du ansluta ditt kontonummer till Swedbank. Det gör du genom att anmäla ditt konto till deras kontoregister.

Du legitimerar dig med din e-legitimation.

Du anger Västerås stad som arbetsgivare och 212000-2080 som organisationsnummer.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Om du har frågor, mejla till oss: feriepraktik@vasteras.se

Västerås ungdomsentreprenör för dig som slutar nian eller går på gymnasiet

Vill du vara din egen chef? Vill du driva ditt eget sommarjobb? Gillar du att anta en utmaning? Har du idéer och är sugen på att ge dem liv? Västerås Ungdomsentreprenör är din chans!

Slutar du nian eller går du på gymnasiet så kan du, själv eller tillsammans med en eller flera kompisar, driva eget företag under sommaren. Som Västerås Ungdomsentreprenör får du stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej". Du kommer att lära dig massor om företagsamhet och entreprenörskap på ett roligt sätt.

I programmet ingår:

 • En veckas obligatorisk introduktion 13-17 juni. Där får du inspiration och värdefulla kunskaper som hjälper dig att starta din verksamhet.
 • Startkapital på 3000 kronor per person. Det ingår ingen lön utan de pengar du tjänar behåller du själv.
 • Handledare som finns tillgänglig hela sommaren som följer dig och ditt företag på vägen och ger inspiration och motivation.
 • Nätverk och kontakter som hjälper dig att lyckas.
 • Du och ditt företag är försäkrade under hela perioden via Västerås stad.
 • Obligatoriska avslutningsdagar 10-11 augusti med prisutdelning

Vem kan söka?

Du som slutar nian eller går på gymnasiet och är skriven i Västerås kommun.

Hur ansöker jag?

Ansökningstiden för att söka till Västerås Ungdomsentreprenör är 1 april-15 maj.

Ansök till Västerås Ungdomsentreprenör Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Om du har frågor, mejla till: kundtjanst.arbetsmarknad@vasteras.se

Det här händer i Västerås

 • Solsafari

  Var med på digitala föreläsningar och livesändningar med konkreta tips kring solceller.

 • Webbinarium: Hållbart resande

  Hur kan du som arbetsgivare eller privatperson bidra till bättre folkhälsa och minskad miljöpåverkan? Genom att resa och pendla mer hållbart. Välkommen till ett lunchwebbinarium som bjuder på allt från stå uppkomedi till den senaste forskningen om miljövetenskap, hälsovetenskap och beteendeförändrin...

Nytt i Västerås

 • Markarbeten för bostäder vid Kristiansborgsbadet inleds

  Nu börjar vi med markarbeten för att förbereda för bostäder på parkeringen vid Kristiansborgsbadet. Parkeringen som har cirka 70 parkeringsplatser kommer att stängas vecka 14. Inledningsvis hänvisar vi till andra parkeringar i närområdet, senare planeras även nya parkeringsplatser vid badet. Biltraf...

 • Kortsiktig lösning klar för fastighetsskötseln

  Nu finns det en kortsiktig lösning för skötseln av Västerås stads fastigheter. Lösningen är aktuell tills en ny upphandling är klar. Arbetet med upphandlingen har redan börjat.

 • Västerås stad säljer mark för etablering av estniskt elföretag

  Fastighetsnämnden beslutade på tisdagen att sälja cirka 20 000 kvadratmeter mark på Tunbytorp till företaget Logistic Contractor. Företaget som ingår i Wästbygg Gruppen ska bygga kontor och produktionslokaler åt det börslistade estniska företaget Harju Elekter som levererar system för eldistributi...