Ändrade öppettider
Klämdagsöppet 8-12 fredag 11 maj Torsdagen den 10 maj är det Kristi himmelsfärds dag. Det är en röd dag i almanackan och då är det stängt hos kontaktcenter och i stadshusentrén. Fredagen den 11 maj ä...
Du ansöker om plats i e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg (familjedaghem) och allmän förskola. Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.
Läs mer om att ansöka och säga upp plats här
I Västerås stad har du möjlighet att jämföra förskola i webbverktyget Jämför service.
Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barn från ett års ålder. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går där. Barnen ska få möjlighet att lära sig saker genom att leka, skapa och utforska på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Att skapa trygghet för både barn och föräldrar är en viktig uppgift för förskolan.
Alla barn från ett års ålder ska erbjudas förskola eller pedagogisk omsorg (familjedaghem) från det datum som behov finns. Det är bara kommunala utförare som måste erbjuda en plats inom fyra månader. Du måste ansöka minst fyra månader i förväg.
Barn som har förälder som är arbetssökande, har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 20 timmar per vecka. Barn som har en förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 15 timmar per vecka. Hur tiden ska fördelas bestäms av förskolan, i dialog med föräldrarna, utifrån vad som är bästa pedagogiska kvalitet för barnen.
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har alla barn rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år i förskolan. Den omfattar tre timmar per dag. Verksamheten följer grundskolans terminer, vilket innebär samma lov som i skolan. Ingen lunch serveras. Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.
För barn som går i förskola finns modersmålsstöd. Det finns fyra förskolor i Västerås som helt eller delvis erbjuder finskspråkig förskoleverksamhet.
En del förskolor har speciell pedagogik eller inriktning. De vanligaste formerna är Montessoripedagogik, Waldorfpedagogik eller Reggio Emilia-inriktning. Det finns också många andra inriktningar och profiler. Mer information hittar du på förskolornas egna webbplatser.
Förskolan har en egen läroplan, som ligger till grund för att verksamheten håller en hög kvalitet. Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående och enskilda verksamheten drivs av bolag, föreningar, stiftelser eller kooperativ.
Västerås stads barn- och ungdomsprogram utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmet ska vara känt i stadens verksamheter och genomsyra allt arbete som berör barn och unga.
Läs mer om barn- och ungdomsprogrammet här
Genom att engagera dig i till exempel ett föräldraråd får du som förälder en inblick i vad som sker i förskolan och möjlighet att påverka. På många förskolor finns det en arbetsgrupp där förskolechefen kan diskutera frågor med representanter för föräldrar och personal. Gruppen får lägga fram sina synpunkter och ge råd, men besluten fattas av förskolechefen.
Om du har frågor om en specifik förskola eller dess verksamhet kontaktar du förskolan. Om du har andra frågor, till exempel hur du väljer förskola, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar förskolenämnden för förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i förskolan/pedagogisk omsorg/öppna förskolan.
Om du tycker att förskolan har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att ditt barn inte får hjälp och stöd i förskolan eller att ditt barn blir retad utan att personalen gör någonting åt det, pratar du först med förskolan. Därefter vänder du dig till
Förskolechefen
Verksamhetschefen för förskola
Annan myndighet.
På Skolinspektionens webbplats får du vägledning